چاقی و اضافه وزن
يكشنبه, ۱۱ اسفند ۱۳۹۲، ۰۲:۳۹ ب.ظ
چاقی و اضافه وزن از مهمترین عوامل ابتلا به سکتههای قلبی و مغزی است
مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، چاقی و اضافه وزن را از مهمترین عوامل خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و سکتههای مغزی در مردان و زنان در کشور دانست.
دکتر زهرا عبدالهی در گفت و گوی اختصاصی با خبر نگار وب دا؛ ضمن بیان این مطلب افزود: تغییر در الگوی مصرف غذایی زمینه ابتلا به بیماریهای غیرواگیر مانند: بیماریهای قلبی و عروقی، سکتههای مغزی، دیابت، فشارخون، چربی خون و انواع سرطانها را فراهم کرده است.
وی مصرف بیرویه مواد قندی و شیرینیها، غذاهای چرب و انواع روغنها و غذاهای شور و پرنمک که بیشتر از مقدار توصیه شده مصرف میشود را از مهمترین عوامل ابتلا به بیماریهای غیرواگیر عنوان کرد.
دکتر عبدالهی گفت: 40 درصد مردان 15 تا 64 ساله کشور دچار اضافه وزن و چاقی و در بعضی گروههای سنی در مردان 45 تا 55 ساله این رقم به 57 درصد میرسد.
وی افزود: عادات و رفتارهای غلط غذایی در مردان مانند مصرف فستفودها، مصرف بیش از حد نوشابههای گازدار و قندی و همین طور مصرف غذاهای شور باعث بروز چاقی و اضافه وزن در آنها شده است در نتیجه فشارخون بالا را سبب میشود.
وی در ادامه گفت: مصرف غذاهای نامناسب مانند فست فودها و غذاهای پرنمک از جوانی شروع می شود که این خود عامل خطر مهمی برای ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و فشارخون در مردان است.
ضرورت گنجاندن مصرف میوه و سبزیجات در برنامه غذایی
دکتر عبدالهی با تأکید بر اینکه مردان باید روزانه به اندازه کافی سبزی و میوه مصرف کنند گفت: مصرف ناکافی میوه، سبزیجات، سالاد، به خصوص در مردان 31 درصد ایسکمی قلبی و 11 درصد سکتههای مغزی را سبب میشود.
مدیر دفتر بهبود تغذیه با بیان اینکه عدم تحرک و استعمال دخانیات، خطر بیماریهای قلبی و عروقی را چند برابر میکند، افزود: علاوه بر عادات غذایی نامناسب، ورزش نکردن و استفاده از سیگار یا قلیان، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، فشارخون و سکته مغزی را افزایش میدهد.
وی افزود : 30 درصد مردان فعالیت جسمانی کمی دارند که باید با روزانه 30 دقیقه پیادهروی تند و افزایش فعالیتهای بدنی، این مشکل را برطرف کنند.
توصیههای تغذیهای برای کاهش بیماریهای قلبی و عروقی سکتههای مغزی
دکتر عبدالهی با تأکید بر ضرورت استفاده روزانه از 5 گروه غذایی اصلی گفت: 5 گروه غذای اصلی شامل: نان و غلات، سبزیجات، میوهها، گوشت (بویژه گوشت سفید مانند مرغ و ماهی) وحبوبات ، شیر و مواد لبنی میباشدکه باید به مقدار توصیه شده و روزانه مصرف شوند و از شیر و لبنیات کم چرب (کمتر از 5/2 درصد چربی) استفاده شود.
وی افزود: ترجیحاً از نانهای سبوسدار مثل نان سنگک و جو که در مقایسه با نانهای دیگر هم فیبر بیشتری دارند و هم سبب کاهش جذب مواد قندی و چربی میشوند، استفاده شود.
وی تأکید کرد: به جای غذاهای سرخ شده و چرب از غذاهای آب پز، بخارپز و تنوری که چربی کمتری دارند استفاده شود، علاوه بر این آقایان از مصرف خامه، سرشیر، کره و کله پاچه بپرهیزند و یا مصرف این غذاها را محدود کنند.
وی با اشاره به حذف نمکدان از سفرهها گفت: آقایان همچنین مصرف فستفودها مانند سوسیس، کالباس، پیتزا، غذاهای کنسروی و غذاهای آماده را نیز محدود کنند و به جای استفاده از نوشابههای گازدار از نوشیدنیهای سالم مثل آب و دوغ کم نمک و بدون گاز استفاده کنند.
دکتر عبدالهی تاکید کرد: به جای استفاده از قند با چای میتوان از کشمش و خرما به مقدار کم استفاده کرد.
وی با اشاره به اینکه عادات صحیح غذایی را از کودکی باید ایجاد کرد گفت: اگر بتوانیم از دوران کودکی با استفاده ازتهیه غذای سالم در خانه یک الگوی صحیح را به فرزندانمان بیاموزیم، این عادات درست به تدریج در جامعه به یک فرهنگ تبدیل شده و در آینده جامعه و کشور با نسلی سالمتر، و کاهش انواع بیماریها از جمله بیماریهای قلبی و عروقی، فشارخون، سکته مغزی، کلسترول بالا، دیابت روبرو خواهد بود و مسلماً پیشگیری از درمان مقرون به صرفهتر، سهلتر و عاقلانهتر است
۹۲/۱۲/۱۱
در وزارت بهداشت درمان و اموزش پزشکی در مورخه 92/12/12 جلسه ای در زمینه پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر با حضور رئیس مرکز مدیریت بیماریهای غیر واگیر جناب اقای دکتر دماری برگزار شد که بنده هم افتخار حضور در این برنامه را داشتم با توجه به افزایش موارد مرگ ومیر و ناتوانی از این بیماری در سطح جامعه وزارت بهداشت در صدد تدوین یک برنامه راهبردی 4 ساله است که توصیه میشود خوانندگان گرامی در این موار مطالعات خود را از دانش و اگاهی صرف به تغییر در رفتار تغییر دهند تا شاهد کاهش موارد این بیماریها باشیم